3. "Connection over correction"

19.07.2023

"Connection over correction" on hyvä napakka mantra tilanteisiin, joissa meinaa palaa käpy toisten ihmisten, lasten tai aikuisten, kanssa. Suomenkielinen käännös "yhteys ennemmin kuin ojentaminen" ei ole ihan yhtä rimmaava, mutta sisältää saman viestin: suora ojentaminen, oikaiseminen ja näpäyttely on harvoin yhtä tehokasta kuin aidon yhteyden avaaminen toiseen ihmiseen.


Ojentaminen ja näpäyttely voivat olla tehokkaita tapoja katkaista toiminta hetkellisesti, mutta usein ne kerryttävät negatiivisia tunnetiloja, kuten häpeää tai vihaa, niiden kohteena olevassa ihmisessä. Voi olla, että ei-toivottu toiminta toisessa joko lakkaa tai sitten ei, mutta yksi asia on varma - keskinäinen ihmissuhde on viilennyt pari astetta joko hetkellisesti tai pysyvämmin. Tämä voi ulkoisesti saada aikaan esimerkiksi paheksutun toiminnan piilottelua, keskinäisen luottamuksen rakoilua, vastahakoisuutta huomioida toisen hyvinvointia tai halua näpäyttää takaisin. Sisäisesti se voi saada aikaan itseinhoa, itseluottamuksen heikentymistä, lannistumisen, pelon ja häpeän kokemuksia.


Yhteyden rakentaminen ja vaaliminen on vaikeampi tehtävä - se vaatii usein itsehillintää, kärsivällisyyttä ja halukkuutta omankin toiminnan tarkasteluun. Joudumme myöntämään, että meillä on tarpeita joiden täyttymättömyys on meille jopa kestämätöntä, ja mahdollisesti senkin, että olisimme itsekin voineet valita tilanteessa jonkun toisen toimintatavan. Tällainen aito haavoittuvuus ja avoimuus kuitenkin kutsuvat esiin pehmeyttä ja halua auttaa myös toisissa, ja lisää mahdollisuuksia lopulta saada haluamamme. Kun rakennamme yhteyttä systemaattisesti ja antaudumme haavoittuvaiseksi säännöllisesti, mahdollinen muutos on myös usein pitkäkestoisempi kuin nalkuttamisen ja näpäyttelyn aikaansaamana.


Ja aina kannattaa muistaa, mikäli toivomiaan asioita ei saa herättämällä muiden myötätunnon ja halun auttaa, niitä tuskin saisi väkipakollakaan tapahtumaan. Ainakaan ilman merkittäviä vaurioita toisessa osapuolessa.


Connection over correction, guys. Ihanaa viikon jatkoa!


Sara/Perille